понедельник, 13 ноября 2017 г.

Mardipäev

Mardipäev 10. november Mardipäevast algas vanasti talveaeg. Inimesed hakkasid tegema rohkem tööd toas. Välitööd pidid olema lõpetatud.



Vanasti osa inimesi arvas, et mardipäeval lõpeb hingedeaeg. Hingedeaeg algas 29. septembril. Inimesed uskusid, et hingedeajal liiguvad ringi esivanemate hinged. Inimesed palusid hingedelt kaitset oma kodule ja loomadele. Mardipäeval tänasid inimesed hingi. Nad saatsid hinged hingedekoju tagasi.





Mardipäeva tähistamine on vana komme. See on populaarne ka tänapäeval. Mardilaupäeval käivad ringi mardisandid. Mardilaupäev on 9. novembril. See on üks päev enne mardipäeva. Mardisandid käivad õhtul perest peresse. Vanasti olid mardisantideks ainult mehed.





Tänapäeval maskeerivad ennast martideks nii poisid kui tüdrukud. Mardisandid panevad selga tumedad riided või pahupidi pööratud kasukad. Näo ees on neil maskid. Need on suured ja koledad. Maski võib ise meisterdada.



Pererahvas tänab marte külaskäigu eest. Inimesed annavad martidele tänutäheks kommi, õuna või ka raha. Mardid tänavad selle eest pererahvast lauluga.
Pärast peredes ringikäimist jagavad mardid saadud asjad omavahel ära. Vanasti tegid mõned inimesed pärast ringikäimist suure peo.




Комментариев нет:

Отправить комментарий